Vragen over waterbedden

Vragen over waterbedden

Kan in de zomer de verwarming uitgeschakeld worden?
Nee. Zelfs de kamertemperatuur in de zomer is meestal niet voldoende voor het water in uw waterbed. Uw waterbedverwarming zal in de zomer slechts zeer sporadisch actief zijn en dus ook veel minder energie verbruiken. Door de temperatuur enkele graden lager in te stellen, is uw waterbed tijdens warme nachten trouwens aangenaam koel. Een watertemperatuur van 25°C is echter het minimum. Wat gebeurt er bij een stroomonderbreking? Door zijn natuurlijke isolatie en de hoge soortelijke warmte van het water koelt een waterbed slechts zeer langzaam af. Een stroomonderbreking van een paar uur vormt daarom geen enkel probleem.

Zijn waterbedden geschikt voor kinderen?
Speciaal tijdens de groeijaren is een goede ondersteuning van de rug zeer belangrijk. In deze periode neemt het lichaam immers de vorm aan die later slechts met veel moeite te corrigeren is. Daarom is een waterbed het ideale slaapsysteem voor de opgroeiende jeugd. Bij kleine kinderen is bewezen dat ze sneller inslapen, langer ononderbroken doorslapen en over het algemeen rustiger zijn wanneer ze op een waterbed slapen.

Heeft een waterbed nadelen?
Het enige nadeel van een waterbed is dat u het niet zo eenvoudig kunt verplaatsen als een traditioneel bed en dat u met enkele uren meer moet rekenen om het te verhuizen.

Moet er een speciale verzekering worden afgesloten?
Bij de meeste verzekeringen valt het waterbed in dezelfde categorie als elektrische apparaten die gebruik maken van water, zoals wasmachines en vaatwassers. Een extra verzekering is dan ook niet nodig. Voor specifieke vragen hierover kunt u het beste contact met uw verzekeringsmaatschappij opnemen.

Wat voor mensen kopen een waterbed?
Nu het waterbed steeds meer ingeburgerd is als een gezond en comfortabel slaapsysteem vindt men “waterslapers” in alle lagen van de bevolking. Jong en oud, dik en dun, topsporters en levensgenieters: iedereen heeft intussen de weg naar het waterbed gevonden. Voor velen gaven één of twee van de specifieke voordelen van een waterbed de doorslag, anderen kozen voor dit slaapsysteem omdat ze het leerden kennen via vrienden of kennissen. Zowel de mensen die gezond willen blijven als zij die bepaalde kwalen willen verlichten kiezen voor een waterbed om hun leven aangenamer te maken. Een goede nachtrust is immers een voorwaarde om ook overdag topfit te zijn.

Hoe komt het dat er zoveel over waterbedden wordt gesproken?
Een groot gedeelte van de populariteit van het waterbed is te danken aan de mond-op-mond reclame die “waterslapers” verspreiden over hun nieuwe slaapsysteem. Vele mensen bezoeken dan ook een waterbedspecialist op aanraden van kennissen. In Duitsland, Nederland en België slapen reeds tussen de 5 en 10 procent van de inwoners (afhankelijk van de regio) in een waterbed. In de Scandinavische landen en in de V.S ligt dit percentage nog veel hoger.

Wat zijn de voordelen van zwevend slapen?
De fenomenale groei van de waterbeddenmarkt werd vooral veroorzaakt door vijf expliciete voordelen die het slapen op water biedt: een volledige lichaamsondersteuning, een aangenaam comfort zonder drukpunten, een ontspannende warmte, een hygiënisch slaapoppervlak en een lange levensduur. Al deze punten worden in verschillende van de volgende vragen besproken. Het feit dat in de laatste 20 jaar meer dan 60 miljoen waterbedden werden verkocht en dat er nu meer dan 100 miljoen mensen op een waterbed slapen, bewijst dat deze argumenten de consumenten steeds meer aanspreken.

Welke verschillende types van waterbedden zijn er?
In essentie zijn er 3 types waterbedden. Hard-side waterbedden, soft-side waterbedden en tube-watermatrassen.
Het hard-side waterbed is de originele vorm. Bij dit intussen verouderde ontwerp rust de watermatras direct in een sterke houten omranding, die zijdelingse steun levert. Het geheel rust op een bodemplaat, die ondersteund wordt door een sokkel en gewichtsverdelers. Tussen de matras en de omranding bevindt zich een veiligheidsvoering, die het water bij een eventueel lek opvangt. De moderne variant van het waterbed wordt soft-side genoemd. Bij dit type waterbed wordt de watermatras zijdelings door een schuimomranding gesteund. Bij de modernste waterbedden is deze schuimwand verdeeld in een onderste, vaste schuimwand en een bovenste meebewegende schuimrail. De steun van deze schuimrand zorgt ervoor dat een soft-side waterbed op zichzelf kan staan of kan ingebouwd worden in een bestaande bedomranding. Dit laatste geldt vooral voor de soft-side waterbedden met een gedeelde schuimrand.

Zijn er verschillende typen watermatrassen?
Jazeker. Het verschil zit in het oppervlak en de vulling van de watermatras. De originele waterbedden waren gemaakt van een gladde PVC folie waarin zich enkel water bevond. Deze matrassen zijn niet gestabiliseerd en worden door ons FreeFlow genoemd. Om het nabewegen van een watermatras te dempen worden nu verschillende methodes gebruikt. Door het gebruik van cilinders, compartimenten of fibermatten kunnen watermatrassen in verschillende stabilisatieniveaus gemaakt worden. Welk stabilisatieniveau u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Belangrijk is het er op te letten dat de stabilisatie het pure gevoel van slapen op water niet beïnvloedt. De zwaardere gestabiliseerde matrassen beschikken tevens over een Lumbar laag dat u een extra ondersteuning in de lendenstreek geeft. Moderne watermatrassen worden steeds meer met een extra rekbare bovenlaag vervaardigd. Dit rekpatroon is comfortverhogend en geeft een extra dimensie aan het fenomeen van slapen op water. Verder is er een onderscheid tussen mono en duo watermatrassen. Uw waterbeddenspecialist zal u zeker uitleggen welk type het meest voor u geschikt is.

Welke bedomrandingen kunnen voor waterbedden gebruikt worden?
Een modern soft-side waterbed kan in elke bestaande bedombouw ingebouwd worden en ziet er dan net zo uit als een gewone matras. Het gebruiksgemak van een ingebouwd waterbed is het grootst bij soft-side waterbedden met een gedeelde schuimrand. Hard-side watermatrassen hebben een sterke houten kader nodig om de watermatras zijdelings te steunen. Meestal worden speciaal hiervoor ontworpen bedomrandingen gebruikt.

Is een waterbed goed voor uw rug?
Een waterbed ondersteunt uw rug op de best mogelijke manier. Wanneer u op een water-matras ligt verplaatst het water zich zodat het precies uw lichaamsvorm aanneemt. Het bed zakt niet door maar past zich precies en ogenblikkelijk aan uw lichaam aan welk gewicht u ook heeft. Deze eigenschappen, gecombineerd met de sterk verlaagde druk op het oppervlak en de weldoende warmte zorgen voor een ideale ondersteuning van uw rug.

Zijn er medische voordelen aan een waterbed?
Er zijn er zelfs meerdere. Al vele jaren wordt er in de medische wereld gebruik gemaakt van waterbedden. Zowel bij de behandeling als de preventie van meer acute aandoeningen (doorligplekken, wondgenezing, pijnklachten) als bij de behandeling en begeleiding van chronische pijnklachten en daarmee samenhangende slaapstoornissen. De zachte, gelijkmatige ondersteuning en de warmte van een waterbed zijn ook voordelig voor artritis- en reumalijders en bepaalde rugklachten. Verder worden waterbedden uitgebreid ingezet bij de verzorging van premature baby’s en zijn ze een grote hulp voor zwangere vrouwen. Omdat zich in de gesloten watermatras geen stoffen of bacteriën kunnen nestelen en omdat een watermatras eenvoudig gereinigd kan worden, vindt ze ook haar toepassing bij de behandeling van allergieën en astma. Tenslotte werd bewezen dat men op een waterbed sneller inslaapt en een diepere slaap bereikt. Een goede ononderbroken nachtrust wordt algemeen als een van de beste medicijnen beschouwd. De ondersteuning, het comfort en de warmte dragen alle bij tot een betere gezondheid en een meer ontspannen slaaphouding.

Wat is het voordeel van een watermatras t.o.v. een harde matras?
De slechtste ondergrond om te slapen, is een zachte matras dat doorzakt. Daarom werd enkele decennia geleden de hardere matras gepromoot. Deze biedt al een betere ondersteuning dan de doorzakkende bedden van vroeger, maar het harde contactoppervlak dwingt uw rug nog steeds in een onnatuurlijke houding en creëert onaangename drukpunten. Daarom kwamen de diverse matrassenmerken met steeds betere aanpasbare slaapsystemen op de markt. De doorbraak van de verende lattenbodem en de Boxspring zijn enkele voorbeelden. Het slaapsysteem dat de beste aanpassing aan uw lichaam biedt, is echter de watermatras. Een watermatras is geen ‘zachte’ matras, maar een perfect ondersteunend slaapsysteem. Het slapen op een harde matras is totaal voorbij gestreefd en word door steeds minder kenners aangeraden.

Zal ik mijn partner niet wakker maken wanneer ik in bed stap?
Dat is zeer onwaarschijnlijk, tenzij u letterlijk het bed in duikt. Maar dan zou u ook op een traditionele matras uw partner wakker maken. Hoe sterker uw waterbed gestabiliseerd is, hoe minder het uw bewegingen verder leidt. In een goed gestabiliseerd waterbed zullen uw bewegingen slechts een lichte deining veroorzaken, die over het algemeen niet als storend wordt ervaren. Bovendien heeft u ook de keus uit duo-matrassen waarbij de bewegingen die over het matrasoppervlak worden doorgegeven, worden opgeheven.

Hoe zit het eigenlijk met zeeziekte?
Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die dit probleem ondervond. Een waterbed beweegt immers alleen als u beweegt en deze beweging wordt onmiddellijk gedempt door de stabilisatie. Houdt u ook rekening met het feit dat u, door de verminderde druk, veel minder draait en woelt op een waterbed.

Hoe lang gaat een waterbed mee?
In laboratoriumcondities werden watermatrassen getest voor een equivalent van 40 jaar en vele van de allereerste waterbedden worden nog steeds elke dag gebruikt. De werkelijke levensduur is veel groter en hangt sterk samen met de zorg die aan het slaapsysteem wordt besteed. De levensduur van een matras is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte vinylsoort en de kwaliteit van de lasnaden. Tenslotte is het belangrijk dat het ondersteunende element in een watermatras het water zelf is. Water verslijt niet. Het comfort en de ondersteunende eigenschappen van een watermatras veranderen dus niet door de jaren heen, in tegenstelling tot de eigenschappen van een traditionele matras.

Maken waterbedden geluid?
Nee. Zodra bij de installatie de lucht uit de watermatras verwijderd is, maakt een waterbed geen geluid meer. Door de zeer stabiele opbouw van een waterbed, dat door het watervolume stevig op zijn plaats gehouden wordt, is men ook van het vervelende piepen van de bedconstructie verlost.

Is het in- en uitstappen gemakkelijk bij een waterbed?
Dit is sterk afhankelijk van het type waterbed. Bij een soft-side waterbed met een zachte schuimrand is er geen enkel probleem. Bij een hard-side waterbed, waarbij de rand uit een houten constructie bestaat, heeft u iets meer oefening nodig. Waterbedden met een extra bekkenondersteuning vergemakkelijken het uitstappen over het algemeen nog een beetje.

Kan men comfortabel zitten in een waterbed?
Ja, zeer comfortabel zelfs. Een goed waterbed zal zich immers ook in zithouding volledig aan uw lichaam aanpassen. Uw benen worden door hun kleiner gewicht automatisch een beetje opgeheven en in tegenstelling tot verstelbare lattenbodems past het matrasoppervlak zich precies aan uw lichaamsmaten aan. Hierbij behoudt men toch één doorlopend matrasoppervlak, ook als één van de partners zit en de ander ligt.

Wat is het gewicht van een waterbed?
Het gewicht van een waterbed hangt af van het type. Een gemiddeld tweepersoons waterbed weegt gemiddeld 180 kg/m2.

Zakt een waterbed niet door de vloer?
Wij kennen geen enkel geval waarbij een waterbed door de vloer gezakt is, of deze door zijn gewicht beschadigd heeft. Het gewicht van een waterbed vormt ook geen enkel probleem. Het is immers zeer gelijkmatig verdeeld, zodat het een gespreide belasting uitoefent. Een klassiek bed, dat op 4 kleine punten steunt, maakt veel meer kans om uw vloer te beschadigen.

Zelfs bij de zwaarste hard-side waterbedden zijn er nooit problemen in die richting geweest. Een gevuld waterbed weegt trouwens minder per vierkante meter dan een boekenkast of een gevulde koelkast.

Kan een waterbed openbarsten?
Nee, een waterbed is een drukloos systeem. Zelfs wanneer u met de vulstop open op uw waterbed gaat zitten, komt er geen water uit. Daarom zal in het uitzonderlijke geval van een doorprikking van uw watermatras, het water ook slechts heel langzaam tussen uw matras en de veiligheidsvoering druppelen.

Kan een waterbed lekken?
De kans daarop is zeer klein, zeker indien u voor een Europees merkproduct kiest. De huidige productiemethodes garanderen stevige lasnaden en de meeste waterbedden hebben verstevigde hoeken. Alle waterbedden zijn voorzien van een veiligheidshoes (liner), die er bij een eventueel lek voor zorgt dat er geen water uit uw bed kan lopen.

Kunnen huisdieren een waterbed beschadigen?
Dat is zeer onwaarschijnlijk. De cover of tijk die elke watermatras omhult, beschermt immers tegen scherpe klauwen of tanden. De kans bestaat wel dat uw huisdieren even graag in uw waterbed liggen als u. Maar wie kan hen ongelijk geven?

Zakt een waterbed door als men erop springt?
Nee, in tegenstelling tot conventionele matrassen verslijt een watermatras niet door constante of extra belasting. Het ondersteunende element in een waterbed is het water zelf en dat behoudt zijn eigenschappen eeuwig. Het waterbed verdraagt daarom niet alleen hoge belastingen, het behoudt ook gedurende de totale gebruiksduur 100 % comfort en veerkracht.

Kan een brandende sigaret het watermatras beschadigen?
Ja. Zoals elke stof zal eerst de tijk beschadigd worden door de brandende sigaret. De watermatras zelf zal waarschijnlijk slechts zeer oppervlakkig geschroeid worden. Het water onder het matrasoppervlak verdeelt de hitte immers onmiddellijk, zodat er geen hoge temperaturen ontstaan in het vinyl. Het vinyl van een watermatras kan normalerwijze niet doorboord worden met een sigaret. Indien door onvoorzichtigheid toch een schroeiplek op het waterbed is ontstaan, volstaat het aanbrengen van een reparatieklever om de normale levensduur van het waterbed te behouden. Roken in bed blijft natuurlijk ook in een waterbed ongezond en gevaarlijk.

Kan het waterbed doorprikt worden?
Ja, maar het is zeer onwaarschijnlijk. Scherpe voorwerpen die per ongeluk in het bed verzeild raken, moeten door de dikke tijk steken voordat ze de watermatras kunnen doorprikken. Bij normaal gebruik van het waterbed komt dit vrijwel nooit voor.

Kan een eventueel lekje zelf gerepareerd worden?
Het repareren van een lekje in een watermatras is zeer eenvoudig. Omdat een doorprikking van het watermatras normaal aan de bovenzijde gebeurt zal er heel weinig water uitlopen en kan men ze repareren zonder de matras te moeten ledigen. Hiervoor wordt een reparatiesetje gebruikt dat bij de meeste waterbedden wordt meegeleverd. Nadat men een reparatieklevertje heeft aangebracht is de watermatras weer zo goed als nieuw. Een goed gerepareerd lek beïnvloedt de levensduur van uw watermatras niet.

Kan een waterbed ingebouwd worden in een bedombouw?
Een soft-side waterbed kan in principe in elk bestaande bedombouw ingebouwd worden. Het waterbed wordt in zijn geheel, met zijn eigen ondersteuning, binnen de bedombouw geplaatst. Sommige typen van soft-siders zijn hiervoor al beter geschikt dan andere. De typen met een in de hoogte gedeelde schuimrand zijn het meest geschikt. Niet alleen ziet het resultaat er veel beter uit, ook het gebruiksgemak na de installatie is hoger.

Hoe wordt het waterbed geïnstalleerd?
Het waterbed kan het best door een vakman geplaatst worden. Op die manier bent u zeker dat het juist geplaatst is en dat het watervolume perfect aan u is aangepast. Het plaatsen van een waterbed neemt meestal 1,5 tot 2 uur in beslag, waarvan de meeste tijd gaat naar het vullen van de matras met water.

Bevatten de kunststoffen van een waterbed schadelijke stoffen?
Eens te meer is het belangrijk te kiezen voor een Europees merkproduct. Bij deze producten heeft u immers de garantie dat de kunststoffen van uw watermatras geen schadelijke stoffen bevatten. Voor sommige goedkope importmatrassen is dit minder evident. Matrassen waarvan het PVC ook in Europa geproduceerd wordt bieden de beste garantie van een onbedenkelijke kwaliteit, omdat ze aan strenge EC-normen moeten voldoen. Hetzelfde geldt voor alle andere gebruikte materialen.

Wat voor water wordt er gebruikt in een waterbed?
Gewoon leidingwater.

Hoe vaak moet het water worden ververst?
Het water in een watermatras moet vervangen worden wanneer u verhuist. Tegen de vorming van algen en bacteriën in uw watermatras wordt er regelmatig een onderhoudsmiddel toegevoegd, genaamd Aquafit Conditioner.

Hoe moet het waterbed onderhouden worden?
De Aquafit Conditioner die regelmatig wordt toegevoegd houdt het water van uw watermatras fris. Daarnaast kunt u met speciale Aquaclean Vinylreiniger het oppervlak van uw matras reinigen. Verder kunnen de meeste tijken gewassen of gereinigd worden. Hoe de tijk gereinigd wordt hangt af van de specifieke wasvoorschriften. Dit alles maakt van een waterbed een perfect hygiënisch slaapsysteem. Bij regelmatig onderhoud kunnen er zich immers geen ophopingen van huidschilfers, lichaamszouten, huismijten, bacteriën en schimmels vormen, zoals dat gebeurt in iedere andere conventionele matras. Zeker voor personen met een bepaalde allergie kan dit een belangrijk argument zijn.

Is een waterbed gemakkelijk te verhuizen?
Dat hangt af van het type en het merk. Sommige merken kunnen gedemonteerd worden tot handige delen die in een normale personenauto passen. Bij het legen en hervullen van de watermatras is het belangrijk de aanwijzingen van de fabrikant te volgen. De meeste waterbedspecialisten bieden ook een verhuisservice aan.

Kan een waterbed steviger gemaakt worden door het verder te vullen?
Over het algemeen niet. Ieder waterbed heeft zijn ideale watervolume, dat bepaald wordt door de matrashoogte, de matrasvorm en het gewicht van de gebruikers. Hoe stevig een waterbed aanvoelt hangt meer af van de gebruikte stabilisatie en de eventuele extra bekkenondersteuning in de watermatras. Door de diverse stabilisatiegraden kunt u kiezen wat u het beste bevalt.

Behouden de schuimranden van een waterbed hun vorm?
De nieuwste waterbedden, waarbij in de constructie van de zijranden gebruik gemaakt wordt van vormvast schuim, garanderen de vormvastheid van het gehele waterbed. Bij andere typen waterbedden kan bijvoorbeeld ook de bovenste schuimrand apart vervangen worden, zelfs zonder de watermatras te legen. European Sleep Products B.V. biedt naast garantie op de watermatras ook een garantie op de schuimdelen.

Zweet men meer op een waterbed?
Nee, het verwarmingselement van een waterbed stelt u in staat de temperatuur precies in te stellen. De meeste waterbedgebruikers prefereren een temperatuur tussen de 27°C en de 30°C. Doordat de warmte in een waterbed vanonder komt, zal er zich ook geen condensatievocht in de kern van het matras vormen, zoals bij een conventionele matras. Een kwartiertje luchten volstaat om het geabsorbeerde vocht uit de tijk te laten verdampen.

Worden waterbedden verwarmd?
Een waterbed wordt steeds verwarmd door een speciaal daarvoor ontworpen verwarmingselement. Normaal wordt de watertemperatuur ingesteld op uw huidtemperatuur, die rond de 28°C ligt. Goede verwarmingselementen laten echter een precieze instelling van de temperatuur toe, zodat u die steeds naar uw wensen kan aanpassen. De aangename warmte is een van de meest gewaardeerde eigenschappen van het waterbed.

Hoe werkt de verwarming en is ze veilig?
Een waterbedverwarming bestaat uit een verwarmingsmat en een regelbare thermostaat. De verwarmingsmat wordt onder de watermatras geplaatst en is verbonden met de thermostaat die zich buiten het bed bevindt. De Omega Plus, het veilige en energiezuinige digitale warmte-element van European Sleep Products, wordt bij uw waterbed meegeleverd. Het digitale verwarmingselement zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in uw waterbed. Voor uw veiligheid voldoet dit element natuurlijk aan de meest strenge kwaliteitseisen. Het is dubbel geïsoleerd, magnetisch veldvrij en geaard. Als extra zekerheid is er een automatische zekering tegen oververhitting ingebouwd, waardoor uw veiligheid optimaal is gewaarborgd. De Omega Plus wordt geleverd met het CE en TÜV keurmerk.

Hoeveel kost de verwarming van een waterbed?
Een soft-side waterbed is door zijn schuimranden, zijn cover en zijn gesloten sokkel een goed geïsoleerd systeem. Het elektriciteitsverbruik ligt gemiddeld rond de 1 Kw/h per dag. De juiste hoeveelheid wordt bepaald door de maat van het bed, de temperatuur van de slaapkamer, de isolatiewaarde van uw dekbed etc.

En wat bij een elektriciteitspanne?
Door zijn natuurlijke isolatie en de hoge soortelijke warmte van het water koelt een waterbed slechts zeer langzaam af. Een stroomonderbreking van een paar uur vormt daarom geen enkel probleem.

Zijn waterbedden geschikt voor kinderen?
Speciaal tijdens de groei-jaren is een goede ondersteuning van de rug zeer belangrijk. In deze periode neemt het lichaam immers de vorm aan die later slechts met veel moeite te corrigeren is. Daarom is een waterbed het ideale slaapsysteem voor de opgroeiende jeugd. Bij kleine kinderen werd bewezen dat ze sneller inslapen, langer ononderbroken doorslapen en over het algemeen rustiger zijn wanneer ze op een waterbed slapen.

Wat voor mensen kopen een waterbed?
Nu het waterbed steeds meer ingeburgerd is als een gezond en een comfortabel slaapsysteem vindt men “waterslapers” in alle lagen van de bevolking. Jong en oud, dik en dun, topsporters en levensgenieters: iedereen heeft intussen de weg naar het waterbed gevonden. Voor velen gaven één of twee van de specifieke voordelen van een waterbed de doorslag, anderen kozen voor dit slaapsysteem omdat ze het leerden kennen via vrienden of kennissen. Zowel de mensen die gezond willen blijven als zij die bepaalde kwalen willen verlichten kiezen voor een waterbed om hun leven aangenamer te maken. Een goede nachtrust is immers een voorwaarde om ook overdag topfit te zijn.